GENEL PEST KONTROL YÖNTEMLERİ;
BİYOLOJİK MÜCADELE: Zararlının üreme ve hayat döngüsünü engelleme amacıyla bir başka organizmayla mücadele etmedir. Zararlıya karşı avcı ( predator) böcek kullanmak gibi.
FİZİKSEL MÜCADELE: Uçan, yürüyen haşereler ve fare girişini ve üremesini engellemek için; Bina deliklerinin kapatılması, kapı altlarına esik, su birikintilerinin yok edilmesi, pencerelere tel kafes, istasyon kurulması, kovuculardan yararlanma, çöplerin kaldırılması, su ve gıda maddelerinin muhafaza altına alınması, kapı pervazı, duvar fayans gibi yerlerdeki çatlakların kapatılması, önlemlerin en kalıcı ve önemli bir kısmını teşkil eder.
KİMYASAL MÜCADELE (İLAÇLAMA): 5 şekilde yapılabilir.
1) Üreme alanlarına hacimsel uygulama: Özellikle kara sinek ve sivri sineklerin ürediği yere yumurta ve larvalarını (kurtçuk) öldüren larvasit etkili ilaçlar atarak üremeyi durdurmaktır,en etkili yöntemdir.İlacın cinsine ve vasata göre bunlar 10 gün ile 2 ay kadar üremeyi durdurur. Çöplükler,gübrelikler ve su birikintilerinde,fosseptik ve kanalizasyonlarda çok başarılı şekilde yaz mevsimi boyunca periyodik olarak uygulanır.
2) Haşerenin Üreme Ve Barınma Alanlarına Yapılan Kalıcı Etkili insecticide Uygulama: Pülverizatörle spreylime seklinde satıhlara kalıcı etkisi 1-2 ay devam eden ilaçlar metrekareye belli dozda düşecek şekilde atılır. Ancak 15-20 gün süre ile ıslak bezle silinmemesi gerekir. İlaçlama esnasında canlı böcekler ölecektir. Ölürken bıraktıkları ve önceden bıraktıkları yumurtalardan zaman içinde çıkan yavrular ilaçla temas ederek tamamı yok olur. Dikkatli ve dozunda atmak gerekir. Aksi takdirde zamanla bağışıklık gelişir ve ilaç etki etmez.
Yanlış Doz- Yanlış Uygulama Başarısızlık Nedenidir.
3) Hacimsel Mücadele: Uçan haşerelerin yoğunluğunu düşürmek için açık saha uygulamasıdır. Belirli saat ve hava şartlarında iki ayrı şekilde uygulanır.
a) Ulv (Soğuk Sisleme): Motorlu makinelerle kalıcı veya ani etkili havada buharlasan ilaçları su ile seyreltilerek uygulama işlemidir. Açık alanlarda, geniş malzeme dolu alanlarda uygulanır.
b)Termal Fog (Sicak Sisleme): Motorlu makinelerle bu sistem için üretilmiş ani etkili ilaç, mazotla karıştırarak sıcak duman içinde ilacın belli sürede havada asili kalarak uçan haşerenin yoğunluğunu azaltmada kullanılıyordu.Ancak mazotlu uygulama WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) tarafından yasaklandı. Biz uygulamayı mazot yerine WHO’ nun onayladığı mikrokapsülasyonlu ilaçlarla yapıyoruz.
4) Jel: Jel’in özel tabancayla hamam böceği mücadelesinde kullanılmasıdır. Kimyasal etkisi ve hiçbir riski yoktur. Kalıcı etkisi uzun ve kesin netice verir.